До останнього цента. Навіщо їздити в ресторани з трьома зірками Мішлен

Експерти

перший заступник головного редактора The Page Олег Гавриш

Ранок, і я під’їжджаю до німецького готелю Traube Tonbach у Шварцвальдських горах. Ми з дружиною і дочкою заходимо в ресторан Schwarzwaldstube, столик в якому я бронював за місяць, і зробив окрему подорож в гори.

Далі все як на піт-стопі. Нам допомагають зняти одяг, зайняти свої місця за столиком з чудовим видом на сонячні засніжені вершини. Офіціанти відразу приносять додаткове дитяче крісло для дочки, розмальовки та іграшки. Меню фіксоване, з декількома варіантами обіду, і зовсім не товсте, як ми звикли бачити в туристичних барах і ресторанах. Вибір в найдорожчому київському ресторані удвічі більше, а порції удвічі менші.

На вибір страви з дичини, птиці, риби, морепродуктів – таке враження, що їх забили або виловили вранці. Тушковані телячі щоки, омар на пару, гарбузове парфе… Чорний трюфель, який принесли під склом і відразу порізали скибочками на тарілку. Найсвіжіші десерти, які ти можеш вибрати з величезної таці в неймовірній кількості. Кращі локальні вина. І один з найлегендарніших німецьких шефів Харальд Вольфарт. Загальна ціна розкішного обіду на трьох з пляшкою вина – 490 євро.

Другий ресторан, в якому довелося побувати, це Paul Bocuse легендарного Поля Бокюза в Ліоні. Тут все можна описати двома словами: неймовірно смачно. Гарбузовий суп з морепродуктами, цесарка з каштанами та крем-брюле з коричневим цукром. Все дуже просто, але дуже круто. З ціною в 410 євро на трьох. Ще живий на той момент Бокюз і його дружина особисто зустрічали гостей. Безумовно, це була найкраща кухня і найкращий ресторан у світі.

І третій найдорожчий мішленівський ресторан, де був, – Vendôme шеф-кухаря Йоахіма Вісслера в передмісті Кельна. Кухня тут – чисте мистецтво. Починаючи від оленини в карамельній глазурі і закінчуючи кошиком, сплетеним з банана і заповненим молекулярним десертом з невідомо чого. Тарілки зі стравами нагадують картини абстрактних експресіоністів. Публіка до пари: ці люди могли б грати в серіалі «Династія». Вартість на трьох – 505 євро.

Чи варто це було своїх грошей? Кожного витраченого євроцента. Обслуговування, якість їжі, ставлення. Ідеально все. Чи вартий кожен з цих ресторанів окремої подорожі, як кажуть в гіді Мішлен? Змушений визнати, що вартий. Сюди їдеш не тільки і не стільки за якісною їжею. Не тільки заради історичних будівель, де знаходяться ці ресторани, і красивих краєвидів. Варто їхати заради одного єдиного слова, яке ідеально описує все, що відбувається в таких ресторанах, – атмосфери. І ще досвіду, якого, мабуть, більше ніде не отримати.

Помилка в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть: Ctrl + Enter

Коментарі

Б'юті-мінімум. Як доглядати за шкірою восени Експерти

Б'юті-мінімум. Як доглядати за шкірою восени

Тетяна Святенко
Тетяна Святенко
професор, доктор медичних наук, експерт МОЗ зі спеціальності «Дерматологія»
Новинки тижня: дитяча парфумерія на основі термальної води та Instagram-макіяж Експерти

Новинки тижня: дитяча парфумерія на основі термальної води та Instagram-макіяж

Яна Панюшкіна
Яна Панюшкіна
редакторка The Page Style
На два метри ближче до Бога. Чому нас вчить верхова їзда Експерти

На два метри ближче до Бога. Чому нас вчить верхова їзда

Маргарита Яковлева
Маргарита Яковлева
журналістка, продюсерка фільму «Слово Праведника»